محقق ایرانی دستگاهی برای کاهش آلودگی صوتی ارائه کرد
یک محقق ایرانی به نام محمد کجوری منش نوعی دستگاه صدا خفه کن پیشرفته طراحی کرده است که می تواند مشکل آلودگی صوتی را برطرف کند.
به گزارش سرویس اخبار فناوری و تکنولوژی تکنا، آلودگی صوتی بعد از آلودگی هوا دومین تهدید محیط زیست و سلامت انسان ها محسوب می شود. این آلودگی شبیه به امواج ناخواسته ای است که بر همه موجودات زنده به ویژه انسان تاثیر دارد و میتواند عوارض متعددی را ایجاد کند. آستانه تحمل گوش انسان برای آلودگی صوتی حدود ۱۳۰ دسی بل است.
طبق تحقیقات انجام گرفته ۲۰ درصد از جمعیت افراد ساکن در اروپا در مدت طولانی در معرض صداهای مضر برای سلامتی قرار دارند. به همین دلیل محقق ایرانی دستگاهی برای کاهش آلودگی صوتی ساخته است. دکتر محمد کجوری منش مهندس مکانیک دانشگاه آیندهوون در مورد دستگاه خود می گوید: در آینده به سیستم های کم کربن مانند دیگ های بخار گاز به صورت ایمن و با صدای کمتر نیاز است. از طرفی کاهش انتشار اکسید های نیتروژن باید همراه با پایین نگه داشتن دمای شعله در سیستم های احتراق همراه باشد. این موضوع احتمال ناپایداری ترموآکوستیک را افزایش میدهد. از طرفی ویژگی احتراق منحصربهفرد هیدروژن باعث ایجاد سطح بالایی از نویز و ارتعاشات خواهد شد. همچنین ناپایداری ترموآکوستیک باعث تغییر پارامتر ها و همچنین فرکانس ها خواهد شد.
در حال حاضر صدا خفه کن های فعلی تنها میتوانند بخش محدودی از فرکانس ها را خفه کنند. به همین دلیل در بسیاری از سیستم ها از چندین صدا خفه کن متعدد استفاده می شود با توجه به سایز بزرگ آنها هنوز سیستم های احتراقی همراه با خفه کننده مناسب ساخته نشده است. این محقق یک صدا خفه کن جدید به نام باند پهن فشرده بی پژواک(ABC) طراحی کرده است که توسعه آن بسیار ساده و ارزان خواهد بود. در این سیستم از گروهی جدا کننده نازک استفاده شده است که در صورت تنظیم فضای بین صفحات باعث ویسکوزیته هوا و در نتیجه جذب صدا خواهد شد. همچنین این صدا خفه کن میتواند برای همه فرکانسهای بین ۲۰ تا ۸۰۰ هرنز مورد استفاده قرار بگیرد. این دستگاه دارای ضریب جذب ۹۹ درصد است به طوری که حتی فرکانس های پایین با سخت ترین قابلیت جذب نیز توسط این دستگاه جذب خواهند شد.
این صدا خفه کن می تواند در دستگاه های مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. مهمترین قابلیتهای آن استفاده در پمپ های حرارتی دستگاه های تهویه هوا، دیگ های هیدروژنی و کاهش صدای وسایل نقلیه موتوری و بزرگراه ها خواهد بود. به گفته کجوری منش در صورت استفاده از این صدا خفه کن در دستگاه هایی مانند توربین بادی میتوان بدون افزایش صدا چرخش توربین ها را افزایش داد و انرژی بیشتری را ذخیره کرد.