ساخت نوعی پلاستیک جدید دوستدار محیط زیست با قابلیت خود ترمیمی
دانشمندان با ایجاد تغییرات درون یک ماده توانستند نوعی پلاستیک فوق مولکولی با مقاومت مکانیکی ایجاد کنند که می تواند در لحظه خود را ترمیم کند.
به گزارش سرویس اخبار فناوری و تکنولوژی تکنا، محققان از دانشگاه تورکو فنلاند نوعی پلاستیک جدید ساخته اند که با کار روی پیوندهای درون یک ماده تولید شده است. نسل جدید پلاستیک ها شکلی از ماده را ایجاد کرده که می تواند سریعاً تجزیه شود. این پلاستیک فوق مولکولی قابل بازیافت و همچنین دوستدار محیط زیست است که امکان ترمیم خود را در لحظه خواهد داشت.
علت وجود طولانی مدت پلاستیک در محیط زیست به دلیل وجود اتصالات شیمیایی فوق العاده قوی بین مونومر های درون آن است. پیوند های کووالانسی این ذرات آنها را به هم متصل می کند و باعث ایجاد پلیمرها می شود. به همین دلیل دانشمندان قصد دارند پیوندهای غیر کووالانسی از نوع زیست محیطی این ماده را تولید کنند. به گفته دانشمندان اتصالات ضعیف تر امکان بازیافت مواد و تجزیه آن را فراهم می کند. اما آن را از نظر عملکرد مکانیکی ضعیف خواهد کرد. به همین دلیل آنها تلاش کردهاند تا نمونه های این ماده جدید را به شکل پلیمرهای ترکیبی در داروسازی یا پلاستیک های خود مونتاژ استفاده کنند.
محققان این پژوهش در این مطالعه از روش جداسازی فاز مایع از مایع استفاده کردند تا بتوانند یک پلاستیک فوق مولکولی با مقاومت مکانیکی همانند پلاستیک معمولی بسازند. پیوندهای غیر کووالانسی در این ماده از استحکام بالایی برخوردار است که علاوهبر قابل برگشت بودن دارای برخی خواص مفید دیگر نیز خواهد بود که آن را قادر می سازد پس از استفاده فورا تجزیه شود. حتی در صورت کشش و تغییر شکل با محتوای کم آب تبدیل به چسب خواهد شد. درصورت محتوای آب بالاتر و شکسته شدن این ماده به صورت خودکار خود را ترمیم خواهد کرد.